Pagina's

23-09-2018

de taal van symbolen

Vooral in de oudheid waren de Keltische volken zeer wijd verspreid. De wijdste verspreiding reikte van Ierland in het westen tot aan Turkije in het oosten, en van de Rijn in het noorden tot aan noord-Italië en het Iberisch schiereiland in het zuiden.

het Keltisch christendom verwijst naar de Kelten of misschien wel meer naar de Keltische taal. De Kelten (als taalfamilie) leefde met de kracht van en in de natuur. Ze kenden de geheimen van de krachten van de aarde en het water, maar ook van planten, dieren, seizoenen en sterren. Hun grote astronomische kennis omhelst de vier seizoenen gerelateerd aan de Keltische feesten. 

Zo kende b.v. Chartres eerst een heilige bron een inwijdingsplaats; later ontstond er een Keltisch heiligdom waarin Vrouwe Natura werd geëerd. In Chartres is in de crypte nog de oorspronkelijke bron te zien waar dichtbij ook een zwarte madonna is gevonden. Zwarte Madonna's verwijzen naar de Grote Godin van de Wijsheid. In de gnosis wordt de Grote Godin van de Wijsheid Sophia genoemd. 

De grote godin die bij de Kelten bekend was als Bride, Brigit of Bridget is ook bekend onder de naam Danu. Ook wordt Bride, Grigit of Bridget wel 'Anu' genoemd was ook de godin van het element Water. 

De grote godin van de schepping, de heilige wateren en van de grote rivier de Danube, die dwars door Midden-Europa loopt. Water is een universeel principe. Water hoort bij de vrouw en bij de schepping. 

Oorspronkelijk was Bridget de godin van het vuur, een zonnegodin dus met de spirituele kracht van de zon in zich. Deze eigenschap zien we terug in st. Bridget.

Haar zetel was in Ierland, de naam 'Kildare' kun je ontleden: Cill (kerk) en dare (eik).

Dat is oud-Iers voor de Heilige Eik. De naam eik lijkt van het Indische woord voor verering te komen: igja. Het woord druïde komt van het Keltische woord voor eik. De sjamaan bij de oude Kelten was bekend als een druïde. De naam druïde wordt vertaald als ‘ kenner van de eik’  Er wordt gezegd dat het leerlingschap van een druïde wel twintig jaar kon duren. Ook vrouwelijk godheden werden toegewezen aan de eik, de voedselbrenger: Ana of Dana, de Keltische oermoeder, openbaarde zich in de eik, en voor veel dieren is de eik zowel hun huis als hun bron van voedsel. De heilige eik was de plaats voor bijeenkomsten; daar werd recht gesproken of werd de goden om raad gevraagd.

Op hoge leeftijd werd Anna zwanger van een dochter. Maria (zie foto Book of Kells) 


De Kelten zijn eigenlijk geen apart volk. Kelten zijn mensen die een van de Keltische talen spreken, zoals Welsh, Gaelic of Iers. De Keltische talen vormen de westelijke tak van de Indo-Europese talen. 

Hoogstwaarschijnlijk mag je de Keltische familie (lees Galliërs) verbinden met de stam 'Gal' die altijd duidt op een verbinding met de Kelten.  Misschien mogen we ook ervan uitgaan dat de naam afgeleid is van 'keltoi', dat zoiets als 'verborgene' betekent. 

De naam aan Keltisch sprekende stammen is gegeven door de Grieken. De Feniciërs (purper) waren volgens geleerden zelf ook Kelten en machtige en rijke handelaars. Zij vestigden zich voornamelijk is Noord-Afrika, Noord-Spanje, West-Frankrijk, Ierland, Zuid-Engeland, Cornwall en Wales. Zij waren de stichters van grote handelssteden en verspreiders van het Keltendom! 

Anna en Joachim 

De bekendste druïde uit de geschiedenis is Bran the Blessed. Van hem is bekend dat hij als eerste het Nazareeër christendom omarmde. Bran the Blessed was koning en raadsheer voor koningen uit Brittannië en Ierland, maar ook van koningen uit Egypte en andere gebieden. 

Uit het oorspronkelijke vorstenhuis van Cornwall zou mogelijk Anna, de moeder van Maria stammen. Ook Jozef van Arimathea (Jacobus de Rechtvaardige en in Chartres Jozef genoemd) zou afstammen uit dit vorstenhuis. Over Anna, de moeder van Maria, is niet veel bekend. In de apocriefe boeken wordt zij wel vermeld in het proto-evangelie van Jacobus. Daar kunnen we lezen dat zij gehuwd was met Joachim, welgesteld was en kinderloos. Uit een eerder huwelijk zou zij een zoon hebben gekregen van haar eerste echtgenoot Beli the Great uit Cornwall. Hij is de grootvader van Bran the Blessed. Van moederskant stamt Jezus uit deze stamboom en was dan een neef van Bran, de koning van Brittannië, de belangrijkste druïde van Brittannië. 

Er valt veel meer te onderzoeken. Volgens overlevering is Caractacus, zoon van Bran the Blessed eveneens een aanhanger van het allereerste christendom, het christendom van Jezus de Nazarener en Maria Migdal Eder of Maria Magdalena. 

Dit oorspronkelijke christendom wordt later het Keltisch christendom genoemd dat ook wel het Graalchristendom genoemd wordt.  Pas nadat het West-Romeinse Rijk ten onder ging in ca. 500 na Christus kon het Keltische Christendom zich verder in West-Europa verspreiden. 

In oude gebouwen, kathedralen en in de schilderkunst kun je haar herkennen aan haar symbolen: 

De uitgangspunten van het oude Keltische christendom zijn van oorsprong dezelfde als die van Jezus en Maria Magdalena. 

https://historiek.net/maria-magdalena-kroongetuige-zondaar-feminist/143394/

Wie waren de Kelten die Maria Magdalena en Jacobus met open armen in Glastonbury ontvingen? Is zij ook lady van Glastonbury en Iona?

Het huidige Glastonbury in Engeland was in die tijd een centrum van de Keltische Druïden en werd ‘the Isle of Glas’genoemd.  The Isle of Glass, het later Glastonbury of Avalon, het 'eiland der appels' genoemd is waar de lelie begon te bloeien. De lelie is hét kenmerk van Maria de Moeder - de gestileerde lelie (fleur de lis) is het kenmerk van Maria Magdalena. 



Ook de burcht of wachttoren is een kenmerk voor haar 

Magdalena is een verbastering van de Hebreeuwse eretitel ‘Migdal Eder’, wat (Grote) Wachttoren van de kudde betekent. Onderstaande foto maakte ik zelf, het raakte mij zo met dat Licht wat op haar schijnt. 

 

evenals de zalfpot.... een mogelijke verwijzing naar haar als Mirre-draagster; let op de Isisknoop


Ook zien we haar met een boek, met een schedel (vanitassymbool) - op iconen en als mantelmadonna....


meer over de naam Migdal Eder:                                                 
https://pure.uvt.nl/ws/portalfiles/portal/15730294/JACOBSSTAF_nr_104.pdf

© Joke 


Geen opmerkingen: