Pagina's

12-06-2017

een nieuw bewustzijn

Da Vinci schilderde de beide figuren naast elkaar in een V vorm met de kleding kleuren die elkaar spiegelen. De V vorm vertelt ons hoe de mensheid bij de afdaling naar de aarde vooral mannelijke krachten nodig had en dat nu de uitgesproken vrouwelijke krachten ons leiden. Wat zijn die vrouwelijke krachten dan en wie wijst ons daarin de weg...? 

Het is Maria Magdalena, zij gaat ons voor, zij wijst ons de weg naar een cultuur van het hart. Een nieuwe weg waarin de uitgesproken vrouwelijke krachten ons leiden opdat herstory zich kan gaan verbinden met historie. 

Welke knopen kunnen we ontwarren in deze transformatie periode naar een nieuw bewustzijn?




De zeven 'knopen' of inwijdingsstappen van Maria Magdalena

Hadden we bij de afdaling naar de aarde vooral mannelijke krachten nodig,  nu zullen de uitgesproken vrouwelijke krachten ons leiden en meer over Norea....


de gedachte van Norea

Maria Magdalena was in een vroeger incarnatie Norea, de oudste dochter van Adam en Eva en getuige van de Opstanding. Wat kunnen we vinden over deze Norea?  Norea is enigszins te vergelijken met de Sophia-gestalte, Norea vertegenwoordigd de openbaring van Barbelo en de hogere krachten, gesteund door haar vier helpers maar vooral door Eleleth. De twee namen die slechts één naam vormen zijn die van Adamas en Norea.... 

In de integrale vertaling van alle teksten uit de Nag Hammadi Codices door Jacob Slavenburg en Willen Glaudemans wordt gesproken over de gedachte van Norea. 

De gedachte van Norea begint met het aanroepen van 'Vader van het Al (ennoia) van het Licht, Bewustzijn dat in de hoogten boven het beneden (vertoeft)..... 

Ook wordt hier Eva ook Sophia genoemd: goddelijke wijsheid. Eva vertegenwoordigde het hoogste goddelijke principe, zo bezien zijn zowel Eva als Maria Magdalena zijn zeer wijze vrouwen. Hoe bijzonder is de naam Eva die we later terugzien bij Maria in het Avé - veel muziekodes aan haar worden dan ook Avé Maria genoemd, een gebed om troost. 

'Het Begrip van Norea' vertelt over Norea: 'Er zal een tijd komen dat zij tot het Pleroma (= Lichtwereld) in zal gaan en niet langer in het tekort (= stoffelijke wereld/materie) zal leven.

Die overgang voltrekt zich dus in haar leven als Maria Magdalena. 

Zo gaat ze ons als Maria Magdalena voor op de weg van de vergeestelijking. De nieuwe tijd dient zich pas écht aan als het uit de mensen zelf komt. Dat is essentieel: de zoektocht naar binnen begint bij de mensen zelf. 

Het ziet ernaar uit dat Rembrandt dit begreep; we zien hier immers 'de tuinman' in een lichtlichaam en Maria Magdalena, zij mocht dat lichtlichaam nog niet aanraken. Zo broos als een vlinder die net uit de cocon komt.... 




Daarom is zij de eerste getuige van de Opstanding.  De mens was sinds de eerste mens Adam stap voor stap afgedaald tot in de wereld van de materie. Maar nu, met de Opstanding, begint de weg van de vergeestelijking, en dus van de terugkeer naar de geestelijke wereld. 

De spirituele christelijke geschriften noemen Maria Magdalena de gezellin van Jezus; Rembrandt schilderde hen in de tuin rond het graf op de Paasmorgen in de hof van Jozef van Arimatea - de hof van Eden.

Hadden we bij de afdaling naar de aarde vooral mannelijke krachten nodig,
nu zullen de uitgesproken vrouwelijke krachten ons leiden!


Waaruit bestaat die weg dan nu?
Tegenwoordig gaan we niet meer naar mysteriescholen maar leren we onze lessen door in het dagelijks leven. Het zijn in wezen dezelfde inwijdingen als op de mysteriescholen.

1. De Duisternis

De eerste les is het overwinnen van de Duisternis. Dit betekent dat wij leren inzien dat de aardse waarden van rijkdom, voorspoed en macht waarden zijn die ons in slaap brengen en ons doen vergeten waarom we eigenlijk op aarde zijn.
Wanneer we ons op aardse waarden richten vergeten we dat er nog andere waarden zijn. Zoals naastenliefde, mededogen, eenvoud, zuiverheid etc...Vergeten we geestelijk te kijken.

2. Begeerte

Het willen hebben wat je nog niet hebt en verhindert je tevreden te zijn met het NU.

3. Onwetendheid

Je geweten vertelt je wel dat er andere waarden en normen zijn. Maar je vind de prijs te hoog om er naar te leven. Macht, aanzien en bezit blijven belangrijker

4. De doodsangst

Wanneer we overgave en vertrouwen geleerd hebben, kunnen we ook de dood zonder angst tegemoet zien, Doodsangst is verkapte levensangst

5.Gebondenheid aan de fysieke wereld

De baas worden over je driften en verlangens.
Moeten we meteen onze "zin"vervullen of kunnen we wachten tot het juiste tijdstip.
Kunnen we zien dat alles op aarde Goddelijk is? Dat alles leeft
Hebben we eerbied voor al wat leeft?

6. De bekrompenheid van het denken in fysieke termen.

Geloven we alleen datgene wat "te bewijzen is".
Zij we te hoogmoedig te erkennen dat er een wereld bestaat die we niet met vijf zintuigen kunnen waarnemen. Denken in fysiek termen gaat af op de buitenkant en gaat voorbij aan het occulte, het verborgene.

7. De kennis die oprijst in toorn en wrok

Boosheid op zich in niet verkeerd, zolang we ons niet laten leiden door die boosheid. Meesterschap verkrijgen over boosheid is inzicht krijgen in de reden van je boosheid en daar weer van leren.


Wat kan je in je leven transformeren?

1.      Ontdek ik dit leven waar het eigenlijk omgaat. Waarvoor ben je gekomen?
              Wordt wakker, niets gebeurt toevallig.
2.      Overwin de begeerte. Leer te zijn in het moment. Nú gebeurt het wonder.
3.      Je weet dat het om andere waarden gaat. Durf te leven als niets bezittend, durf los te laten.
4.      Mensen die niet echt geleefd hebben en geen overgave hebben geleerd kunnen niet sterven.
                        Leef echt, maak fouten, heb overgave.
5.      Laat je niet bedriegen door het uiterlijk, het materiële, overal zit iets geestelijks achter.
6.      Het is bekrompen als je denkt dat alleen dat bestaat wat te bewijzen is. In ons hart weten we                              meer dan er te bewijzen valt.
7.      Als je boos bent ontstaat er een kracht. Als je daar in blijft staan verwijder je van de ander.

Ontdek je emoties, wat zeggen ze over je zelf?

Laat die krachten je doorstromen, dan word je bewust van je eigen kracht

© Joke  

        
    



Geen opmerkingen: