Pagina's

22-04-2024

Een universeel gebaar

Afgebeeld op dit schilderij zijn een man en vrouw die een diepe liefde voor elkaar voelen. Het kan alleen zijn geschilderd door iemand die uit persoonlijke ervaring weet hoe sterk de band tussen twee geliefden kan zijn. 


Het is altijd leuk om te lezen wat er over dit schilderij bekend is, hoe je meer ziet als je de handen volgt en ontdekt dat ze samenkomen in het hart. Uit de manier waarop Rembrandt in Het Joodse bruidje de intieme band tussen de personages invoelbaar heeft gemaakt, spreekt zijn kracht als regisseur.

mij raakt het intieme anderen zien dit: het Joodse bruidje wordt door velen bewonderd om de bijzondere verfbehandeling, waarbij, naast de kwast van het penseel, ook de harde achterkant hiervan en het paletmes te pas zijn gekomen. Op die manier gebruikte Rembrandt de verf niet alleen om kleur, maar ook om reliĆ«f aan te brengen.

Rembrandt was ongeveer 60 jaar toen hij het paar schilderde, misschien met  Venetiaans rood of meekrap, een plant die werd gebruikt om een rode kleurstof te verkrijgen. Rembrandt gebruikte meekrap in zijn zelfgemaakte olieverf. Zo schilderde hij Jan Six die een jas draagt met de kleurstof waarmee de jas zelf was geverfd. Het portret van Jan Six, wiens familie textielververs waren krijgt zo een intense diepgang mee. Terug naar het 'joods bruidje' 

Wie zien we eigenlijk op dit schilderij wat meestal 'het joods bruidje' wordt genoemd. In het boek 

Rembrandt, gezien door Joodse ogen wordt het uit de doeken gedaan. 

Rembrandt woonde van 1633 tot 1635 en van 1639 tot 1658 in de Joodse wijk in Amsterdam aan de Breestraat. In de afgelopen eeuwen is de romantische mythe ontstaan dat Rembrandt een speciale band met Joden zou hebben gehad.

Het boek REMBRANDT SEEN THROUGH JEWISH EYES ontrafelt deze mythe aan de hand vele voorbeelden die hierin een belangrijke rol hebben gespeeld. Ook wordt vertelt wie we zien op bovenstaand schilderij. 



Hier een mooi boekverslag: https://www.stretto.be/2023/12/14/mirjam-knotter-gary-schwartz-eds-rembrandt-seen-through-jewish-eyes-the-artists-meaning-to-jews-from-his-time-to-ours-een-verrijkende-en-intrigerende-uitgave-van-amsterdam-university/



In de Joodse traditie wordt van maandagavond  22 april tot dinsdagavond 30 april het Pesachfeest gevierd. Het jongste kind stelt bij de maaltijd de vraag: waarom is deze avond anders dan andere avonden,,,? 

lees hier het antwoord: 

https://www.nationalgeographic.nl/cultuur-samenleving/a43507930/wat-is-pesach-jodendom


Sinds de middeleeuwen zijn er joden in Nederland. Het fascinerend, aangrijpend tot gruwelijk verhaal van de joden in Nederland, en hun immens grootse bijdrage aan de geschiedenis van Nederland, wordt als nooit tevoren verteld in dit meer dan schitterend standaardwerk.

https://www.stretto.be/2017/07/02/geschiedenis-van-de-joden-in-nederland/


© Joke – fluisteralsjeblieft

Geen opmerkingen: