Pagina's

20-09-2023

Erwin Olaf Springveld

Het Rijksmuseum is voor Erwin Olaf al sinds zijn vroege jeugd een grote inspiratiebron. Rembrandt, Jan Steen, Breitner en andere Nederlandse kunstenaars hebben een grote invloed op zijn werk. Ter gelegenheid van de overdracht van zijn kerncollectie presenteert het Rijksmuseum 12 x Erwin Olaf.

Hij liet zich kennelijk inspireren door de zeventiende-eeuwse schilderkunst en al vroeg zag hij Rembrandt. Dat intrigeert mij en ging daardoor dieper luisteren en kijken naar de eeuwenoude olieverfschilderijen en etsen  in relatie tot de gestileerde studiofoto's van Erwin. De etser Rembrandt had geen camera in zijn hand maar een etsnaald. Rembrandt zou je een  ‘fotograaf avant la lettre’ kunnen noemen en net als Rembrandt heeft Erwin Leiden hoog in het vaandel staan:  https://www.koosdewiltconcept.nl/interview-erwin-olaf

Erwin Olaf is dood. Zijn werk nooit. Hij is de Rembrandt van nu.

Erwin Olaf overleed op 20 september 2023 op 64-jarige leeftijd. Veertig jaar lang was hij een toonaangevend fotograaf. 


Verwijzend naar de Romantiek van Caspar David Friedrich en het Symbolisme van Arnold Böcklin, verbeeldt Erwin Olaf het leven als een wandeling richting het onbekende en de natuur als symbool voor onze vergankelijkheid. Er zijn verschillende filmpjes te vinden over deze 'wandeltocht'. Deze deel ik, maar het boek zelf is ook prachtig...

https://www.youtube.com/watch?v=7civfj8WunI

of lees dit artikel en ontdek Hoe kijkt Erwin aan tegen het proces van ouder worden, thema’s als liefde en schoonheid en de sociaal-maatschappelijke problematiek met betrekking tot het klimaat, migratie en discriminatie? Heel mooi artikel, interview en foto's over de levensreis van Erwin Olaf

https://galleryviewer.com/nl/article/597/long-read-de-levensreis-van-erwin-olaf-tussen-opw

Mijn queeste, al mijn hele leven lang,
is schoonheid uit alles en iedereen te halen


 


Olaf was gul, ook met zijn complimenten en kon ze ook ontvangen; in een interview zei hij het zo:

Een gesprek door ANDREA OREJAS ANDRÉS met Erwin Olaf over fotografie, duisternis, licht en 'champagne' bewaar ik graag, het nodigt uit verder te mijmeren over kunst en de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar heeft in Madrid 'Light' gepresenteerd, een serie van 26 zwart-witfoto's die een breuk betekenen met zijn gebruikelijke werk.

Deze week (23 juni 2016) was de gerenommeerde fotograaf Erwin Olaf in Madrid om zijn nieuwste werk voor het Franse champagnehuis Ruinart te presenteren . Het huis werkt al 120 jaar samen met kunstenaars uit verschillende disciplines. En hij was de laatste die meedeed. 

Olafs werk valt op door een kleurrijke esthetiek en een kunstmatige perfectie waarin zijn personages de hoofdrolspelers zijn – zoals blijkt uit de fotografie die hij heeft bijgedragen aan Vogue Like A Painting , de tentoonstelling waarmee Vogue afgelopen zomer geschiedenis schreef in het Thyssen-Bornemisza Museum.

Voor hem is het aanvaarden van een commerciële baan een uitdaging, aangezien hij, zoals elke zichzelf respecterende kunstenaar, precies moet uitzoeken hoe het project zijn authentieke werk is, maar ook dat de klant tevreden is . In dit geval was het werk niet gemakkelijk, zoals hij vertelt: “In het beginIk dacht erover om mijn werk voort te zetten en een verhaal te ontwikkelen met verschillende personages dat het universum van het huis zou nabootsen. Om dit allemaal uit te kunnen voeren heb ik een team van professionals moeten inschakelen, met alle kosten van dien. Maar het resultaat na twee dagen werken was verre van emotioneel , maar louter commercieel.”

ZIEN

Een van de populairste foto's van Erwin Olaf en een van de hoogtepunten van 'Vogue Like A Painting' Erwin Olaf


Tijdens een van de pauzes kreeg hij de gelegenheid om door de grotten te lopen die ooit een Romeinse steengroeve waren en nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. En daar vond hij het antwoord. Geboeid door de verhalen die de stenen bevatten, ontdekte hij de wereld die de eenheid had gecreëerd tussen de natuur en de mensen die er door de eeuwen heen hadden gewerkt, en die het verdiende om de absolute hoofdrolspeler te zijn.



                          Eén van de 26 zwart-witfoto's waaruit 'Light' bestaat, van Erwin Olaf Erwin Olaf


Daarom besloot hij zich te concentreren op de ruimte en de details ervan en op wat hij voelde terwijl hij alleen en in rigoureuze stilte liep. “Ik wilde de emotie overbrengen die mij overviel toen ik op die stille plek was en de duisternis die mij omhulde, en de beste manier om dit te doen was door de foto’s in rauw zwart-wit te maken”, bekende hij. Deze beslissing breekt met het werk waaraan we de afgelopen tien jaar gewend zijn geweest en vertegenwoordigt een terugkeer naar de zwart-witoorsprong ervan .

Het resultaat is een serie van in totaal 26 beelden, die hij ironisch genoeg Licht heeft genoemd omdat, zoals hij zelf zegt, “foto’s, net als champagne , duisternis nodig hebben om het licht te vinden.”




Erwin Olaf, geboren als Erwin Olaf Springveld in Hilversum op 2 juli 1959 - 20 september 2023 was een groot meester als Nederlandse fotograaf. 

Mijn nieuwsgierigheid naar de rituelen tijdens zijn uitvaart leverde alleen het artikel in Parool op:



https://nos.nl/artikel/2233417-erwin-olaf-schenkt-honderden-foto-s-aan-rijksmuseum-volgend-jaar-expositie

https://nos.nl/artikel/2491198-vergankelijkheid-was-belangrijk-thema-in-het-werk-van-erwin-olaf

https://www.vogue.es/living/articulos/entrevista-erwin-olaf-madrid-exposicion-fotografias-light-ruinart/26027


Geen opmerkingen: