Er is in de loop der tijd veel naamsverwarring bij deze kathedralen en kerken opgetreden, omdat de naam Maria meestal alleen werd opgevat als de naam van de moeder van Jezus.
Dit was natuurlijk vaak ook zo, maar lang niet altijd. Vandaar dat de titel ‘Notre Dame’ (Onze Lieve Vrouwe) zowel op Maria Magdalena als op Maria de moeder betrekking heeft.
Vanaf ongeveer de twaalfde eeuw zijn veel kerken en basilieken gewijd aan Maria Magdalena. Samen met St. Maarten is zij ook regelmatig de patroonheilige van b.v. de Dom in Utrecht.
In Nederland en in Vlaanderen zijn veel 'onze lieve Vrouwe kerken' - de Dom in Utrecht of liever gezegd de kathedraal is net als de beide kerken in Goes gewijd aan Maria Magdalena.
Naam: De Dom(kerk)van Utrecht en de Dom(toren) van Utrecht
Soort: Gotische kerk, kathedraal
Plaats: Achter de Dom 1, 3512 JN Utrecht , Utrecht
De geschiedenis van de Dom
Een ander woord voor Dom is kathedraal. De Dom is gebouwd op het terrein van het voormalige Romeinse Castellum Traiectum. Midden in het Romeinse castellum stond destijds een stenen gebouw van circa 8 bij 7 meter. Vandaag de dag liggen de restanten ervan onder het middenschip van de Domkerk dat in 1674 door een tornado werd verwoest. Mogelijk was dit gebouw in de Romeinse tijd een tempeltje. Het oude Romeinse fort groeide in de vroege middeleeuwen uit tot de burcht Trecht.
Rond 630 bouwden Frankische missionarisen hier een houten kerkje, binnen de resten van het castellum. De Dom werd in 1254 gebouwd als de kathedraal van het rooms-katholieke bisdom Utrecht en was gewijd aan Sint-Maarten. Sinds 1580 is de kerk protestants. De 112,32 meter hoge Domtoren is de hoogste kerktoren van Nederland en het hoogste gebouw van Utrecht.
Van de kerk resteren tegenwoordig het koor, het dwarsschip en de toren. Als gevolg van de eerdergenoemde tornado kwamen de Domtoren en het resterende deel van de Domkerk los van elkaar te staan. Tot op de dag van vandaag is die scheiding gebleven. Op het Domplein zijn de lijnen getrokken die aangeven waar het middenschip van de kathedraal gestaan heeft. De Dom is een van de belangrijkste gotische monumenten in Nederland. Danielle van Dijk heeft hier meer over geschreven en onderzocht. Lees haar als je daar interesse voor hebt.
Ook op de plek waar de Dom in Utrecht gebouwd is, komen leylijnen samen. Vaak maar liefst dertien. Het zijn krachtplekken waar je energie kunt voelen. De energie die je kunt voelen verbindt het kosmische en voor een deel ook aardse energieën.
Maria Magdalena verering in Utrecht
De Dom, die aanvankelijk aan Sint Maarten gewijd was, werd in 1173 – na een hevige brand en de daarop volgende restauratie – opnieuw gewijd, maar nu aan Maria Magdalena. Vanaf dat jaar tot in de zestiende eeuw werden elk jaar voor haar grote processies gehouden.
Rondom de Dom in Utrecht heb ik (in ontmoetingen) belangrijke herinneringen opgedaan. Ze gaven me inzicht in een verleden waardoor b.v. ook mijn liefde voor de fleur-de-lis betekenis kreeg.
Grappig genoeg wordt waar in nu woon dezelfde verhalen aan het licht gebracht. Alsof ik nu van dichterbij kennis mag maken met deze intense krachten en energievelden.
Is er een verschil tussen het esoterisch christendom en het Keltisch christendom?
We praten bij de Dom eigenlijk over het Keltisch Christendom en niet over het apostolisch Christendom van Rome. De eerste is meer esoterisch en de ander meer exoterisch gericht. https://www.esoterischchristendom.nl/het-verschil-tussen-het-oude-christendom-en-het-esoterische-christendom-72.html
Het schijnt dat Utrecht – na Rome – in de middeleeuwen de belangrijkste plaats van het Christendom in Europa was.
Het oorspronkelijke christendom wordt later het Keltisch christendom genoemd dat ook wel het Graalchristendom genoemd wordt. Pas nadat het West-Romeinse Rijk ten onder ging in ca. 500 na Christus kon het Keltische Christendom zich verder in West-Europa verspreiden.
utrecht mm bij het Centraal Museum
Let op de lange gouden haren van Maria Magdalena en haar kroon met de grote edelsteen middenvoor. Zij draagt de balsempot.
De wortels van het Keltische Christendom liggen in Ierland - https://ionareizen.nl/keltisch-christelijke-spiritualiteit/
zomaar wat zinnen die te overdenken waard zijn.....
De geestelijke ontwikkeling van de Kelten werd verzorgd door de priesterschap van de druïden. Het Keltische woord ‘drui-uid’ betekent: ‘de zeer wijze, de bijzonder ziende’. De Hibernische mysteriën staan bekend om haar inspiratie - de macht van het woord speelde daarbij een centrale rol.
De mysteries van Hibernia behoren tot de meest geavanceerde en best beschermde oude mysteries van het huidige tijdperk. De ingewijden van de Kelten noemden de Christus Righ nan Dul, Koning der Elementen.
“Onvoltooid gedicht
Ik zou graag leven als een rivier die stroomt, gedragen door de verrassing van zijn eigen ontvouwing.”
― John O'Donohue
Geen opmerkingen:
Een reactie posten