Pagina's

11-11-2020

Sheela Na Gigs

De afbeelding van Sheela na Gig is er één, die bol staat van oude symbolen.

Ze woont op de lateien en deuropeningen van kerken in heel Europa, vooral in Ierland. Ze kijkt uitdagend naar de steen waarin ze is uitgehouwen: tanden ontbloot, ogen wijd open, benen gespreid. Haar handen houden haar overdreven vulva open in een houding die shockerend is voor de meeste moderne kijkers, vooral gezien de religiositeit van haar omgeving. Er zijn er honderden, en er worden er steeds meer herontdekt in ruïnes, oude schuren, velden en moerassen. Haar naam is Sheela na gig, maar haar afkomst is zo mysterieus dat niemand zelfs maar zeker weet wat die naam betekent. Niemand weet precies waarom de Sheelas werden gemaakt, wat ze vertegenwoordigden, of hoe ze werden ingebouwd in de letterlijke fundamenten van een kerk die op zijn minst een beladen relatie heeft met vrouwelijke seksualiteit. Sheela na gig-figuren passen echter niet altijd netjes in de iconografie van geboorte en vruchtbaarheid, schrijft Betsy Cornwell over deze (inheemse?) godin. 

Inheemse godin? 


Haar naam is Sheela na gig, maar haar afkomst is zo mysterieus dat niemand zelfs maar zeker weet wat die naam betekent. Toch zijn er veel verhalen en afbeeldingen als je rondkijkt op internet. Waar staat zij voor? 




Eigenlijk is er geen vreemder Gaelisch symbool dan een Sheela na Gig - het merendeel van de beelden bevindt zich boven ingangen van kloosters, kerken en kastelen. Daarvan zijn er die al dateren vanaf de 12e eeuw.

Het is mogelijk dat dit zeer oude symbool een aardgodin, het crone-archetype, uit de Keltische mythologie zou kunnen vertegenwoordigen. De etymologie van Sheela na Gig suggereert een relatie met Ma Gog, de oude moedergodin in Groot-Brittannië, maar ook dat is een raadsel. Wat vertelt de symbooltaal? 

Door de positie van de Sheelas boven de kerkdeur kon de gemeente de baarmoeder van de Aardemoedergodin binnengaan voor aanbidding, zelfs nadat de nieuwe religie vaste voet had gekregen. Dit is een drempel die iedereen uiteindelijk moet overschrijden, en waardoor al het leven ontstaat.




De vulva vorm lijkt een mandorla. Een mandorla is de poort waardoor een nieuwe wereldburger het leven ziet: de vulva is zo bezien een symbool van transformatie en nieuw leven.

Het symbool van de mandorla krijgen we als twee cirkels van gelijke grote in elkaar geschoven worden totdat de lijn van de ene cirkel door het middelpunt van de andere gaat. Tussen de in elkaar geschoven cirkels zie je de mandorla die ook wel de 'Vesica Pisces' wordt genoemd of de visblaas.

De Vesica Pisces lijkt op een vis, het woord voor vis in het Grieks is 'Ichtus' - in de geometrie wordt verteld dat je deze cirkels eindeloos kunt verder uitbreiden. Is het een symbool van het christusbewustzijn?



De Mandorla is het middelste gedeelte van de Vesica Piscis, het is een Italiaans woord voor amandel of amandelvormig (het lijkt ook best veel op een amandel). De Mandorla lijkt ook veel op een vulva. In het Sanskriet (een eeuwen oude oertaal met een hoog energetische lading) betekent vulva “Yoni”. Wanneer je Yoni zou terug vertalen krijg je 'Heilige doorgang'. 

Op iconen en andere kunstafbeeldingen kun je als je goed kijkt de ruitvorm tegenkomen. De ruit is een esoterisch symbool voor het manlijk-vrouwelijke in harmonie. De ruit draagt dus het goddelijk mannelijke én het goddelijk vrouwelijke in zich.

Maria Magdalena draagt vaak een ruit op haar kleding, hier op haar arm en daaronder in de bovenrand van haar kleding, zo zag Rafaël haar. 





Het christusbewustzijn heeft nauw te maken met het kruisigen van alle ego-neigingen van het kleine, lagere ik en het opstaan in het licht van je hogere ik. 

Het is het sterven van het ‘oude’ ik, het ‘oude’ zelfbeeld  of het lager ‘ik’.En dus niet het sterven van het ego maar het doordringen van de ego-krachten met een kosmische liefde naar de kracht van het hoger ‘ik’. Het hoger ‘ik’ wordt ook wel het Zelf, het hoger Zelf genoemd.

Het ‘oude’ ik sterft – en maakt plaats voor een innerlijke opstanding.
Dat is de weg naar het Christusbewustzijn.

(is overigens niet verbonden met religie)

© Joke

Geen opmerkingen: