Pagina's

15-12-2024

het geheim van de zonnewende

Het lijkt vreemd dat wat wij een zonsopgang of zonsondergang noemen, natuurlijk helemaal niet de zon is die opkomt, maar gewoon een bepaald deel van de aarde dat zijn gezicht naar de zon draait. Er is hier vast ook een innerlijke analogie...

 Tegenwoordig weten we dat de zonnewende wordt veroorzaakt door de kanteling van de Aarde om haar as en door de baanbeweging rond de Zon. Het is dus de kanteling van de Aarde – en niet onze afstand tot de Zon – die winter en zomer veroorzaakt. Ook hier is zo bezien een innerlijke analogie....

De geest van de natuur ontwaakt tot nieuw leven -  en ontvangt impulsen vanuit de engelenwereld

Verena Staël von Holstein publiceerde een reeks boeken waarin zij de geestelijke wezens achter de uiterlijke natuur aan het woord laat. Zo leerde zij dat natuurwezens en engelen samenwerken en werkzaam zijn werkzaam in de kleuren, klanken en dus in onze gedachten als wij dromen. 

Verena Holstein – die een grote bekendheid verwierf door haar werk met de natuurwezens – vertelt dat de dertien heilige nachten in het teken staan van de verschillende (geestelijke) rijken:

De eerste (heilige) nacht staat in het teken van de minerale wereld; de Christusimpuls verbindt zich met de minerale wereld en dus met ons fysieke lichaam. 

De tweede nacht staat in het teken van de plantenwereld – en dus werkt de Christusimpuls nu door tot in ons etherische lichaam.

De derde nacht staat in het teken van de dierenwereld en dus van de astrale wereld. De Christusimpuls werkt nu door in ons astrale lichaam en dus in onze ziel. 

De vierde nacht staat in het teken van de mensenwereld, en dus werkt de Christusimpuls nu door tot in onze geest.

De volgende negen nachten staan achtereenvolgens in het teken van negen engelenhiërarchieën – en dus van de engelen, de aartsengelen, de oerkrachten of archai, de krachten, de machten, de wereldleiders, de tronen, de cherubijnen en de serafijnen.

De zon is de (ziele) ster in het hart 


Inmiddels is duidelijk dat de winterzonnewende en het kerstfeest een nauwe relatie hebben. Ze zijn uit elkaar voortgekomen in de tijd die de kortste dag en de langste nacht markeren met rituelen. Vanaf 21 december staat de zon vier ! dagen stil waarna het ontwaken van de Zon haar nieuwe cyclus begint in het wekken van nieuw leven. Nog niet merkbaar nu, vandaar dat we spreken over de geest van de natuur die in stilte en dromende tot leven komt....



De twaalf heilige nachten beginnen dus op 25 december, wanneer de opklimming van de zon weer begint. Op (de avond van) de eerste Kerstdag begint namelijk de reeks van twaalf nachten die al eeuwenlang de twaalf heilige nachten worden genoemd. Een reeks die dus begint op 25 december van het oude jaar en eindigt op 6 januari van het nieuwe jaar. Ofwel een reeks die ons – hoe veelzeggend – van een oude wereld naar een nieuwe wereld bracht.

Op 6 januari vieren we het feest van Driekoningen. De geschenken wierook, mirre en goud werden en worden geschonken aan het pasgeboren kind. Op 6 januari wordt ook het feest van Epifanie gevierd, de verschijning van Christus (Zonnegeest) openbaart zich in de doop. Johannes de Doper (de Voorloper) doopte zijn neef Jezus, inmiddels 30 jaar oud, in de rivier de Jordaan. 

Op 25 december werd door de Romeinen de winterzonnewende, het dies natalis Solis invicti, gevierd. De god Mithras -ook wel Sol Invictus, de onoverwinnelijke zon genoemd- werd vereerd en in grotruimten vonden allerlei rituelen en inwijdingen plaats. In de Oosters-orthodoxe kerken zijn allerlei inzichten en gebruiken bewaard gebleven die in het westen verloren zijn gegaan. Waar in het Westen vaak 2 Kerstdagen vieren, vieren de Ooster-orthodoxe kerken tot 6 januari.

Het Oosters-orthodoxe Kerstfeest begint  - net als bij ons - op 25 december, maar eindigt pas op 6 januari, wanneer de doop van Jezus in de Jordaan wordt gevierd. Bovendien is het feest van de doop op 6 januari in de Oosters-orthodoxe kerken zelfs belangrijker dan het feest van de geboorte van Jezus op 25 december. Het wordt dan ook uitbundig gevierd.

De Oosters orthodoxe kerken kun je tegenwoordig weliswaar over de hele wereld aantreffen (ook in Nederland), maar haar bakermat ligt in Oost-Europa. 

``````

Dit artikel is een achtergrondartikel bij het sprookje van Duimelijntje wat op de website www.fluisteralsjeblieft.nl is gepubliceerd. 


De engelenhierarchie in relatie tot denken, voelen en willen: 


“Als onze religie gebaseerd is op verlossing, dan zullen onze voornaamste emoties angst en beven zijn. Als onze religie gebaseerd is op verwondering, dan zal onze voornaamste emotie dankbaarheid zijn.” Carl Jung

www.fluisteralsjeblieft.nl 

Geen opmerkingen: